składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną wsyp na sitko o drobnych oczkach. Sitko wstaw do garnka z bardzo ciepłą wodą i dłońmi pocieraj przez kilka minut ziarenka kaszy.
- Następnie wymień wodę i zrób tak jeszcze raz. Potem przepłucz pod bieżącą wodą (wszystko to po to by pozbyc się charakterystycznej goryczki kaszy jaglanej).
- Żeby mieć pewność, że kasza na pewno będzie bez goryczki połóż ją jeszcze raz nad garnkiem, przelej wrzątkiem, zostaw na minutkę i przepłucz ją jeszcze raz pod bieżącą wodą.
- Tak przygotowana kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej litrem mleka i 1,5 szklanki wody.
- Gotuj przez 30 minut, aż kasza zmięknie i zrobi się z niej trochę taka papka (nie przejmuj się jeśli nie wchłonie całego mleka). Odstaw na jakieś 10 minut.
- Do drugiego garnka wlej 0,5 l mleka, podgrzej, rozpuść w nim 2 opakowania galaretki o smaku jagodowym.
- Teraz miksuj ugotowaną kaszę jaglana dodając lekko przestudzoną masę galaretkowo-mleczną.
- Następnie dodaj cukier, sól, wanilię, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.
- Na dno tortownicy układaj połówki truskawek. Na truskawki wyłóż masę jaglaną. Na wierzchu masy jaglanej układaj kolejna warstwę z połówek truskawek. Wstaw do lodówki.
- Dwie galaretki o smaku truskawkowym rozpuść w 0,5 litra gorącej wody.
- Ostudź, wstaw do lodówki, poczekaj aż się trochę zsiądzie. Wylej ją na wierzch masy jaglanej. Pyszny truskawkowy jagielnik gotowy.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYNagrodzony przepis w konkursie „Owocowy sezon z galaretkami WINIARY” autorstwa "jedz i smakuj" - jedzismakuj.blogspot.com
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?