Kamczackie mini torciki z serkiem mascarpone

5/5 5 10 5 1

przygotowanie: 1 h 40 min

porcje: 4 porcje

Nagrodzony przepis w konkursie „Owocowy sezon z galaretkami WINIARY” autorstwa "Olivciowe Pasje z Natury" - olivciowepasje.blogspot.com

składniki:

Liczba porcji:

Masa I

Masa II

Masa III

Masa IV

Przygotowanie:

  1. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i podgrzewaj, ale w ten sposób, aby nie doprowadzić do zagotowania. Cały czas mieszając, rozpuść.
  2. Do blendera dodaj serek, jagody i cukier. Razem zmiksuj na jednolitą masę dodając powoli rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masę wyłóż do małej tortownicy i pozostaw w lodówce do stężenia.
  3. Do blendera wrzuć oczyszczone jagody i cukier. Zmiksuj na jednolitą masę. W gorącej wodzie rozpuść galaretkę, dokładnie mieszając.
  4. Połącz masę jagodową z galaretką i tężejącą masę nr I. Znów pozostaw do stężenia.
  5. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder.
  6. W wodzie rozpuść żelatynę według schematu podanego w masie I. Następnie połącz bitą śmietanę z żelatyną, cały czas mieszając mikserem.
  7. Następnie połącz bitą śmietanę z żelatyną cały czas mieszając mikserem. Masę nr III wylej na masę nr II i pozostaw w lodówce do stężenia.
  8. Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie i pozostaw do wystygnięcia. Gdy będzie tężała, wylej ją na pozostałe masy i odstaw do lodówki.
  9. Z tak powstałego ciasta, wykrawaj pierścieniami mini torciki . Podawaj schłodzone i udekorowane jagodami kamczackimi i listkami mięty.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.