Skubaniec czyli placek ze śliwami

Oceń ten przepis!

4/5 4 23 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 2 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 20

4/5 4 23 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

CIASTO

MASA

DODATKOWO

Przygotowanie:

  1. Przygotować wszystkie składniki na ciasto.
  2. Śliwki pozbawić pestek i sprawdzić czy są zdrowe (bez robaków). Następnie odłożyć je na chwilę do lodówki.
  3. CIASTO: do miski dać margarynę (miękką), przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, kwaśną śmietanę i żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić na dość wolne ciasto.
  4. Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Drugą połowę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Wyrobić, aby ciasto było ciemne, jeśli wymaga dodać jeszcze trochę kakao.
  6. Śliwki wyłożyć na ciasto w brytfannie.
  7. Z białek ubić pianę, poczekać aż zrobi się naprawdę puszysta (najlepiej ubijać ok. 7 minut, bez cukru), dodać cukier i dalej ubijać ok. 5 minut (muszą zrobić się tzw. bałwany).
  8. Dodać kisiel. Mieszać dalej robotem, aż zabarwi się na kolor różowy. Przykryć śliwki.
  9. Dwa oddzielne ciasta (żółty i czarny) rwać (skubać) kawałkami i rzucać na pianę (nie trzeba zakryć piany w całości). Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-55 minut w 180 st..
  10. Posypać cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Skubaniec, czyli placek ze śliwkami to doskonały sposób na smakowity deser. Sprawdzi się idealnie podczas niedzielnych, leniwych dni, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego po obiedzie, albo kiedy chciałabyś poczęstować czymś smacznym swoich gości. Koniecznie sprawdź nasz przepis na skubańca!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?