Leśny mech z owocami granatu

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 4 godz.

  • Porcje 12

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto

dodatkowo

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijamy jajka, ucieramy je. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość miksujemy. Następnie dodajemy olej i jeszcze raz miksujemy. Dodajemy mąkę krupczatkę i całość ucieramy w dalszym ciągu mikserem. Dodajemy przesianą mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. Szpinak przekładamy na sito i dokładnie go odsączamy. Dodajemy go do ciasta i dokładnie mieszamy.
  3. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez około 55 - 60 minut.
  5. Przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder oraz przestudzoną żelatynę.
  6. Z przestudzonego ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy go. Na ciasto wykładamy masę. Następnie całość obsypujemy pokruszonym ciastem z odciętego wierzchu i dekorujemy owocami granatu.
  7. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?