Sałatka ziemniaczana z brokułami i fetą - z mikrofalówki!

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 2

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dobrze umyj. Nie osuszając umieść w pojemniku silikonowym (lub naczyniu żaroodpornym). Zamknij pojemnik, upewniając się, że wentyl pozostał otwarty. Wstaw do kuchenki mikrofalowej i gotuj na najwyższej mocy ok. 4 minuty.
  2. Podobnie przyrządź różyczki brokułów, mikrofalując 3,5 minuty.
  3. W międzyczasie wymieszaj majonez z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
  4. Ziemniaki pokrój na plastry, brokuły na różyczki. Dodaj fetę pokrojoną w kostkę. Polej sałatkę sosem czosnkowym i posyp prażonymi pestkami słonecznika.

Opis przepisu:

Sałatki z brokułami w sosie czosnkowym robiłam już kilkukrotnie, ale nigdy nie tak błyskawicznie jak dziś. Tym razem posłużyłam się mikrofalówką by w dosłownie kilka minut ugotować warzywa (w pojemnikach silikonowych, ale można użyć naczynie żaroodporne). Ziemniaki (z łupinami) gotowały się 4 minuty. W tym czasie przygotowałam sos. Potem wrzuciłam do mikrofali brokuły na 3.5 minuty, jednocześnie krojąc ziemniaki i fetę. Po nie dłużej niż 10 minutach powstała pyszna sałatka – idealna na mega szybki wegetariański obiad! I do tego zdrowy bo przyrządzanie w mikrofalówce pozwala na zachowanie wewnątrz warzyw cennych witamin i składników odżywczych.
Po więcej przepisów z Majonezem Delikatnym WINIARY kliknij tutaj>>.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?