Ciasto krówkowe z delicjami

Oceń ten przepis!

4/5 4 15 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 2 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 25 min.

  • Porcje 20

4/5 4 15 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

BISZKOPT

MASA KRÓWKOWA

MASA ŚMIETANKOWA

DODATKOWO

Przygotowanie:

  1. BISZKOPT: Białka ubić dodać cukier i ubijać na sztywną masę. Dodać żółtka i ucierać na małych obrotach. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką.
  2. Wyłożyć na wysmarowaną masłem brytfannę. Piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić.
  3. MASA KRÓWKOWA: Margarynę utrzeć i co jakiś czas dodawać do niej masę krówkową z puszki. Przełożyć na biszkopta. Następnie układać na niej delicje.
  4. Masę karpatkową przygotować jak podano na opakowaniu. Wyłożyć na delicję. Następnie ułożyć na niej herbatniki.
  5. MASA ŚMIETANOWA: śmietanę 36 procentową ubić. Dodać cukier puder, bitą śmietanę, usztywniacz do śmietany, galaretki.
  6. Żelatynę namoczyć zimną wodą, wymieszać przez chwilę i dodać gorącą wodę. Wymieszać aż zrobi się letnia i wlać do masy.
  7. Wyłożyć na herbatniki. Posypać startą czekoladą. Wyrównać dokładnie brzegi.
  8. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 2 godziny

Opis przepisu:

Ciasto krówkowe z delicjami to deser, który przypadnie do gustu miłośnikom bardzo słodkich wypieków. Ciasto składa się aż z kilku warstw, a każda z nich to istna rozkosz dla podniebienia – biszkoptowy spód, masa krówkowa, delicje, masa karpatkowa, masa śmietanowa, herbatniki i w końcu... pierzynka ze startej czekolady. Brzmi pysznie, prawda? Ciasto krówkowe z delicjami to idealny pretekst, by do wspólnego pieczenia zaprosić najmłodszych domowników.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?