Paszteciki w cieście francuskim

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 8

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę pokrój w niewielkie kawałki.
  2. Rozgrzej na patelni olej i usmaż na nim mięso mielone oraz kiełbasę. Dodaj paprykę ostrą i paprykę słodką.
  3. Cebulę pokrój w drobne kawałeczki.
  4. Dodaj cebulę do mięsa i dalej smaż.
  5. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
  6. Pieczarki umyj i pokrój w niewielkie kawałki.
  7. Pieczarki usmaż na oddzielnej patelni na odrobinie oleju.
  8. Gotowe ciasto francuskie pokrój na kawałki widoczne na zdjęciu. Po jednej stronie takiego kawałka natnij ok. 3 paski.
  9. Na część ciasta francuskiego połóż łyżeczką koncentrat pomidorowy.
  10. Na koncentrat połóż usmażone mięso mielone z kiełbasą i cebulą.
  11. Na mięso starkuj trochę żółtego sera.
  12. Nałóż pieczarki. Pamiętaj, aby pokrywać jedynie jedną część ciasta.
  13. Zawiń paszteciki składając je na pół. Brzegi sklej widelcem.
  14. W oddzielnej misce roztrzep 1 jajko z dodatkiem soli.
  15. Przy pomocy pędzelka nałóż jajko na każdy pasztecik.
  16. Rozłóż paszteciki na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem.
  17. Piecz paszteciki około 25 minut, sprawdzając aby zbytnio się nie przypiekły.
  18. Gotowe paszteciki o rumianym kolorze jedz na ciepło - wtedy są najlepsze.

Opis przepisu:

Paszteciki na ciepło z mięsem mielonym, kiełbasą, cebulą i pieczarkami posypane startym żółtym serem... idealne jako przystawka na przyjęciach lub jako główne danie obiadowe.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?