Leczo z soczewicą zieloną

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 6

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zalać zimną wodą i moczyć co najmniej pół godziny.
  2. Warzywa oczyścić i umyć. Ja wybrałam czerwone papryki i mocno dojrzałe pomidory. Cukinia powinna być młoda, bez dużych gniazd nasiennych.
  3. Cebulę pokroić i wrzucić do podsmażenia na kilku łyżkach oliwy.
  4. Cukinię pokroić w półplasterki, paprykę w grubą kostkę. Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody.
  5. Do podsmażonej cebuli dodać paprykę i cukinię. Posypać ziarenkami smaku.
  6. Pomidory podzielić na połówki. Jeśli ktoś nie lubi skórek można wcześniej sparzyć pomidory i obrac je ze skórek.
  7. Do prawie miękkich warzyw dodać pomidory. Dusić dalszych parę minut. Gdyby potrawa była za sucha dolać trochę wody.
  8. Wrzucić odsączoną soczewicę. Wcisnąć czosnek i ostatecznie przyprawić do smaku. Trzymać pod przykrywką jeszcze chwilę by potrawa doszła.
  9. Już na talerzu leczo posypałam posiekaną pietruszka i podałam z młodymi ziemniakami.

Opis przepisu:

Leczo, którego na pewno nie zapomnisz. To, co wyróżnia to danie, to ujmujący smak zielonej soczewicy dodanej w trakcie procesu przygotowywania. Wyrazisty i ciekawy efekt uzyskamy również dzięki ostrej papryczce i ziarenkom smaku WINIARY, które wydobędą z potrawy jej największe walory. Propozycja idealna na obiad dla całej rodziny.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?