Falafele

Oceń ten przepis!

5/5 5 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 28 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 8

5/5 5 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę moczyć wcześniej kilka godzin. Potem zmienić wodę na czystą a ziarna ugotować do miękkości.
  2. Płatki owsiane lekko zemleć. Cebulę pokroić, zeszklić na niewielkiej ilości oleju
  3. Ciecierzycę odcedzić, zmiksować razem z cebulą. Dodać do masy pietruszkę, czosnek, zmielone płatki.
  4. Przyprawić do smaku ziarenkami, solą i curry. Dokładnie wymieszać.
  5. Z masy formować małe okrągłe kotleciki, panierować je w bułce i smażyć na rumiano.

Opis przepisu:

Jak zrobić idealne falafele? Najważniejsze jest wcześniejsze namoczenie ciecierzycy. Warto też zadbać o to, by po namoczeniu bardzo dokładnie ją zmielić, najlepiej w maszynce do mielenia. Gotowe falafele to pachnąca ziołami wegańska i wegetariańska alternatywa dla mięsnego obiadu. Spróbuj!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?