1

2

Przepisy

Falafele

5/5 5 5 5 1

przygotowanie: 80 minut

oczekiwanie: 10 minut

porcje: 8 porcji

Falafele czyli arabskie kotlety z ciecierzycy.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę moczyć kilka godzin, potem zmienić wodę na czystą a ziarna ugotować do miękkości.
  2. Płatki owsiane lekko zemleć. Cebulę pokroić, zeszklić na niewielkiej ilości oleju
  3. Ciecierzycę odcedzić, zmiksować razem z cebulą. Dodać do masy pietruszkę, czosnek, zmielone płatki.
  4. Przyprawić do smaku ziarenkami, solą i curry. Dokładnie wymieszać.
  5. Z masy formować małe okrągłe kotleciki, panierować je w bułce i smażyć na rumiano.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: