Ryba smażona w mące

Oceń ten przepis!

3/5 3 16 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 23 min.

  • Porcje 4

3/5 3 16 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rybę płuczemy pod bieżącą woda. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Rybę solimy i pieprzymy. Skrapiamy sokiem z cytryny i obtaczamy w mące pszennej.
  3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.
  4. Układamy na ręczniku papierowym aby usunąć nadmiar tłuszczu. Smacznego!

Opis przepisu:

Ryby to smaczny i zdrowy element diety. Istnieje wiele sposobów ich przyrządzania, wśród których smażenie cieszy się dużą popularnością. Smażona ryba najczęściej jest panierowana. Tradycyjnie panieruje się ją poprzez zanurzenie w rozbełtanym jajku i obtoczenie w bułce tartej z dodatkiem przypraw. Nie jest to jednak jedyne rozwiązanie, dlatego prezentujemy alternatywny przepis na rybę smażoną w mące. Jest on uniwersalny i może zostać zastosowany do każdego rodzaju ryb. Najlepiej oczywiście sprawdzi się przy filetach, nie ma jednak znaczenia, czy będzie to filet z dorsza, pstrąga czy innej ryby.

Ryba smażona w mące ma również tę zaletę, że przy jej przygotowaniu nie używa się jajek, zatem stanowi idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą wykluczyć jajka ze swojej diety.

Rybę należy opłukać pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć za pomocą papierowych ręczników. To bardzo ważne, ponieważ sucha ryba będzie łatwiejsza do usmażenia, a olej nie będzie pryskał po położeniu jej na patelni. Osuszoną rybę posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. W dalszej kolejności kawałki ryby obtaczamy w mące pszennej (powinno wystarczyć jakieś 200 gramów na cztery porcje).

Rybę w mące smażymy na rozgrzanym tłuszczu – po kilka minut z obu stron, aż panierka stanie się złocista. Po smażeniu warto ponownie osuszyć rybę za pomocą papierowych ręczników, tym razem w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu smażona ryba w panierce z mąki będzie jeszcze smaczniejsza!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?