Dżem z rabarbaru

Oceń ten przepis!

4/5 4 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 20 min.

  • Porcje 10

4/5 4 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rabarbar oczyszczamy i kroimy (po pokrojeniu i oczyszczeniu powinien ważyć równy kilogram).
  2. Przygotowany rabarbar przełożyć do garnka, dodać 1/4 łyżeczki soli i szklankę soku pomarańczowego, przykryć i rozgotować.
  3. Rozgotowany rabarbar zdjąć z palnika i zmiksować na mus. Dodać do niego obraną ze skórki i błonek oraz pokrojona na mniejsze kawałki pomarańcze, delikatnie wymieszać.
  4. Cukier i dżemiks dodać do dżemu i zagotować, cały czas ostrożnie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z palnika i dodać sypką galaretkę. Po wymieszaniu i rozpuszczeniu się galaretki szybko przełożyć do przygotowanych słoiczków.
  5. Odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.

Opis przepisu:

Smak wiosny w słoiku czyli dżem z rabarbaru. Pyszny dodatek do kanapek, naleśników czy słodkich bułek. Dzięki niewielkiej ilości pracy możemy cieszyć się tym smakołykiem przez cały rok, o ile oczywiście wystarczy nam rabarbaru. W trakcie przygotowań dodajcie Galaretkę pomarańczowy smak WINIARY, która sprawi, że dżem zyska cytrusowy posmak.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?