Wątróbka z pieczarkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 4

4/5 4 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. W garnku rozpuścić masło i dodać pokrojone pieczarki z cebulą, posypać niewielka ilością soli oraz pieprzu ziołowego, następnie udusić.
  2. Wątróbkę umyć i osuszyć, następnie dokładnie obtoczyć w mące i strzepać nadmiar mąki. Na patelni rozgrzać olej i na gorący wrzucić wątróbkę, którą szybko zrumienić z obu stron. Na koniec posypać solą i pieprzem czarnym.
  3. Usmażoną wątróbkę przełożyć do przygotowanych pieczarek, dodać posiekany drobno ząbek czosnku i po łyżce świeżych ziół (u mnie majeranek i pietruszka). Wymieszać i od razu podawać. Dobrze smakuje z ziemniakami, ale tylko z chlebem też jest pyszna.

Opis przepisu:

Wątróbka sama w sobie jest przysmakiem w wielu polskich domach. Z dodatkiem pieczarek podbije jeszcze więcej serc. Pieczarki i cebulę kroimy, dusimy w garnku z masłem. Osobno smażymy wątróbkę, a przed podaniem wszystko mieszamy. Dobrze smakuje z ziemniakami, ale z dodatkiem chleba również będzie pyszna.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?