Budyniowiec z rabarbarem

Oceń ten przepis!

5/5 5 18 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 20

5/5 5 18 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto:

dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem i odstawić, aby puścił sok. Budyń ugotować na mleku i lekko przestudzić.
  2. Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie dodać po jednym żółtku i ucierając dalej dosypać wymieszane obie mąki oraz proszek do pieczenia na koniec ciasto ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
  3. Formę (33cm x22cm) wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć do niej 3/4 całego ciasta. Na cieście rozłożyć odsączony z nadmiaru soku rabarbar.
  4. Budyń rozsmarować na ułożonym rabarbarze i na koniec na budyń wylać pozostałe ciasto i delikatnie rozsmarować na całej powierzchni.
  5. Piec w temperaturze 175 stopni około 50 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Przepyszne ciasto budyniowe z dodatkiem rabarbaru. Dobrze przygotowane będzie z chęcią zajadane przez małych i dużych członków rodziny. Dwie łyżeczki proszku do pieczenia WINIARY zapewnią dobry wzrost ciasta i optymalny smak. Po 60 minutach pieczenia ciasto powinno być gotowe do zjedzenia i zachwycania domowników. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?