1

2

Przepisy

Ziemniaki z grilla

4/5 4 7 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 10 minut

porcje: 5 porcji

Zupełnie niezwykły pomysł na zwykłe warzywa - ziemniaki z grilla, które równie dobrze możesz przyrządzić w piekarniku. Grillowane ziemniaki pieczemy w delikatnym masełku czosnkowym z koperkiem i natką pietruszki, a podajemy tak, jak lubimy najbardziej - z sosem jogurtowo-czosnkowym lub same. Ziemniaki z grilla idealnie sprawdzą się w roli przekąski, a także jako dodatek do ulubionego mięsa.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki bez obierania dobrze wyszorować. Obgotować w mundurkach, w osolonej wodzie około 10 min. Przestudzić.
  2. Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką i koperkiem, doprawić solą.
  3. Każdy ziemniak nakroić na krzyż, nałożyć łyżeczkę masła ziołowego, posypać ziołami prowansalskimi i zawinąć w folie aluminiową. Kłaść na kratkę na rozgrzany już grill. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków- sprawdzamy czy są gotowe za pomocą długiej wykałaczki .

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: