Jeśli masz ochotę na obiad z rybą, spróbuj przepis na danie, jakim jest smażony sandacz! Przed smażeniem rybę skrapiamy sokiem z cytryny, który podkreśla smak mięsa, a także przyprawiamy przyprawą Jarzynka Winiary. Sandacza smażymy na rumiano w klasycznej panierce, a podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką.
Przepis na sandacza z patelni
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć sandacza na patelni, przychodzimy z pomocą! Kawałki ryby wystarczy umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu mięso ładnie się zarumieni, a panierka nie będzie odpadać. Oprószamy je przyprawą Winiary oraz pieprzem. Następnie musimy otoczyć sandacza panierką. Najpierw należy rozbełtać jajka, a potem moczyć w nich kawałki ryby. Przenosimy je na bułkę tartą i obtaczamy w niej. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy sandacza z każdej strony. Pamiętajmy, aby nie używać pokrywki, jeśli chcemy, aby mięso zachowało chrupkość. Ważna jest również intensywność palnika. Najlepiej jest, aby sandacz smażony był przygotowywany na małym ogniu - dzięki temu nie przyklei się do patelni i nie nasiąknie tłuszczem. Aby panierka miała bardziej rumiany kolor, można do niej dodać szczyptę mielonej papryki lub parmezanu. Chcąc uniknąć zapachu smażonej ryby roznoszącej się po domu, wystarczy do oleju dodać ziemniaka pokrojonego na kawałki lub kilka kropel soku z cytryny.
Sandacz - wartości odżywcze
Lekkostrawność oraz niska zawartość tłuszczów sprawia, że dietetycy polecają wprowadzenie sandacza do codziennego jadłospisu. Jest to ryba bardzo wrażliwa na zmiany czystości wody, występująca tylko w zbiornikach z dużą zawartością tlenu. Kiedy zwierzę wyczuje zanieczyszczenia, natychmiast opuszcza brudną część akwenu. Dzięki temu mięso sandacza jest naprawdę wysokiej jakości i nie zawiera substancji niepożądanych i szkodliwych dla ludzkiego organizmu. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i prawie całkowitym brakiem kości. Oprócz białka zawiera również substancje wzmacniające układ nerwowy, które zmniejszają ryzyko nerwicy i depresji. Obecne w mięsie fosfor, wapń i fluor pozytywnie wpływają na stan tkanki kostnej.
Mamy nadzieję, że nasz sandacz smażony stanie się Twoim ulubionym obiadem. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i zajmuje naprawdę mało czasu. Dodatkowo jest doskonałym źródłem białka, a mięso ryby ma mniej szkodliwych tłuszczów niż wieprzowina czy wołowina. Możesz podawać go z różnymi dodatkami, dzięki czemu unikniesz monotonii. Liczymy, że zagadka jak usmażyć sandacza nie jest już dla Ciebie żadną tajemnicą. Miłego gotowania!
Komentarze 0