Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Oceń ten przepis!

4/5 4 62 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 62 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyć i osuszyć. Bardzo drobno poszatkować. Posolić i odstawić na 15 minut, aby zmiękła.
  2. Cebulkę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dodać majonez oraz do smaku sól, pieprz oraz Jarzynkę.
  3. Skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Surówkę podawać jako dodatek do drugiego dania.

Opis przepisu:

Trudno wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez dodatku warzyw w różnych postaciach. Jedną z najlepszych możliwości jest surówka z czerwonej kapusty. Dodatek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY sprawi, że kapusta nabierze łagodnego posmaku. Jeśli przed podaniem skropisz ją sokiem z cytryny, wzbogacisz jej aromat. Sałatka z czerwonej kapusty doskonale smakuje podana na ciepło lub na zimno.

Nasz przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest prosty i szybki. Przygotowanie zajmie Ci około pół godziny, a surówka okaże się niezastąpionym dodatkiem do mięs – zarówno tych pieczonych, jak i smażonych. Zacznij od umycia i osuszenia kapusty. Następnie poszatkuj ją bardzo drobno. Posól i odstaw na około kwadrans, żeby zmiękła.

Kolejnym krokiem będzie pokrojenie cebuli w kostkę. Posiekaj ją drobno i dodaj do kapusty. Następnie dodaj 3 łyżki majonezu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wsyp też nieco Przyprawy Jarzynka WINIARY. Na koniec dodaj nieco soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Surówka z modrej kapusty może być podana natychmiast po przygotowaniu. Możesz podać ją także na ciepło. Zawsze jest niezawodnym dodatkiem do rozmaitych dań obiadowych. Doskonale skomponuje się z klasycznym kotletem schabowym i pieczenią ze śliwką!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?