zupa krem z zielonej sałaty

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 2

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ryż zmielić (najlepiej w mikserze) na mączkę ryżową. Mączkę wsypać do wysokiego naczynia.
  2. Mleko zmieszać ze śmietaną (można też użyć tylko mleka lub tylko śmietany). Dodać do mączki ryżowej.
  3. Przygotować bulion warzywny (może być z kostki) i wlać do naczynia. Następnie wsypać przyprawę jarzynkę.
  4. Liście sałaty opłukać, porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie zmiksować.
  5. Zmiksowaną zupę przelać do garnka i ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
  6. W trakcie gotowania dodać łyżeczkę masla. Gotować aż mączka ryżowa nie będzie wyczuwalna. około 15 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Podawać z grzankami zrumienionymi na maśle lub białym pieczywem.

Opis przepisu:

Lekka, tania i prosta w przygotowaniu. Idealna dla tych, którzy lubią zupy typu krem. Przepis na zupę krem z zielonej sałaty to wyśmienita odmiana tradycyjnych zup. Głównym składnikiem jest sałata oraz mączka ryżowa, mleko i śmietanka. Delikatna zupa wpadnie w gust każdemu miłośnikowi nowych smaków. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?