Smalec ze słoniny

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Porcje 8

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Duży kawałek słoniny kroimy w paseeczki, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Wrzucamy do garnka.
  2. Wstawaimy na gaz i w tym czasie kroimy cebule w kosteczkę, dość drobną.
  3. Słonina powinna się już nam powoli zacząć przetapiać. Zamieszać od czasu do czasu.
  4. Cebulę dodajemy po trochu i za każdym razem mieszamy. Nie można dodać odrazu calej, ponieważ zacznie nam kipiec.
  5. Dodajemy sół, pieprz i majeranek do smaku.
  6. Rozlewamy do salaterek.

Opis przepisu:

Smalec ze słoniny kojarzy się przede wszystkim z wielką pajdą chleba i ogórkiem kiszonym. I słusznie! Ten przysmak możemy przyrządzić samodzielnie stosując się do naszego przepisu. Warto – wrażenia przyniosą nam na myśl smak dzieciństwa i babcinej kuchni. Polecamy ten kulinarny wehikuł czasu!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?