Kurczak curry z mango

Oceń ten przepis!

4/5 4 12 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 2

4/5 4 12 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy 2 łyżeczki pasty curry, aby "puściła" smak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojona w piórka cebulę, a następnie starty imbir. Przesmażamy mieszając około minuty.
  2. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, a po 5 minutach pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość smażymy do momentu, gdy mięso się „zetnie”.
  3. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango.
  4. Na końcu wlewamy mleko kokosowe połączone wcześniej ze śmietaną (najlepiej po trochu, aby się nie zważyło). Doprawiamy 2,3 kroplami sosu sojowego uważając bo jest dość słony. Dusimy chwilkę pod przykryciem żeby mango zmiękło. Podajemy z ryżem.

Opis przepisu:

Przepis na wspaniałe danie kuchni tajskiej. Szczególne połączenie ostrego smaku curry z delikatnym mlekiem kokosowym i soczystymi kawałkami słodkiego mango. Wykonaj w domu smakowitego kurczaka curry z mango. Pyszne a do tego proste w wykonaniu danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację dla dwojga!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?