Ciasto kryształek

Oceń ten przepis!

5/5 5 17 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 55 min.

  • Oczekiwanie 14 godz.

  • Porcje 16

5/5 5 17 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Biszkopt

Masa

Przygotowanie:

  1. BISZKOPT: Mąki przesiej, odstaw.
  2. BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Ubijając, dodawaj powoli cukier, a na koniec po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj delikatnie łyżką, wykonując zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
  3. BISZKOPT: Spód tortownicy wyłóż papierem.
  4. BISZKOPT: Piecz w temperaturze 180 stopni 15-20 minut (spwadź patyczkiem, czy biszkopt jest już gotowy - patyczek powinien być suchy).
  5. BISZKOPT: Biszkopt wystudź. Po przestudzeniu przekrój wzdłuż. Tortownicę wyłóż folią spożywczą, na spód ułóż jeden z blatów.
  6. GALARETKI: Każdą z galaretek rozpuść w szklance wrzącej wody.
  7. GALARETKI: Przelej do osobnych pojemniczków i odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia i ścięcia (przynajmniej na 2-3 godziny).
  8. GALERETKI: Galaretki pokrój w kostkę.
  9. MASA: Żelatynę rozpuść w gorącym mleku.
  10. MASA: Śmietanę i jogurt ubij z cukrami i nadal ubijając, wlej mleko z żelatyną. Kiedy masa zacznie się gęstnieć, dodaj pokrojone galaretki i delikatnie wymieszaj.
  11. MASA: Na wyłożony w tortownicy biszkopt, wylej tężejącą masę, przykryj drugą częścią biszkoptu i lekko dociśnij.
  12. Ciasto odstaw na przynajmniej 12 godzin do schłodzenia.

Opis przepisu:

Wyjątkowo piękne ciasto na domowym biszkopcie z masą jogurtowo-śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Upiecz biszkopt i odstaw do wystudzenia. Rozpuść oddzielnie trzy różnokolorowe galaretki, ostudzone wstaw do lodówki. Czas na masę: śmietanę i jogurt ubij z cukrami i nadal ubijając, wlej mleko z żelatyną. Pokrój w kostkę galaretki i wymieszaj z masą. Na jedną warstwę biszkoptu wyłóż masę i zamknij drugą. Przepyszne i proste ciasto kryształek już gotowe!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?