1

2

Przepisy

Szarlotka z papierówek

4/5 4 8 5 1

przygotowanie: 90 minut

porcje: 10 porcji

Pyszne letnie ciasto - czyli szarlotka z papierówek. Ciasto należy przygotować w tortownicy o średnicy 24 cm.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodać masło i posiekać na drobno.
  2. Następnie dodać szczyptę soli, cukier i żółtka i zagnieść szybko ciasto.
  3. Około 1/3 gotowego ciasta owijamy w folię i chowamy do lodówki, a resztą ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Tortownica powinna być uprzednio wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą.
  4. Ciasto po nakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut.
  5. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie palsterki.
  6. Jabłka skrapiamy cytryną, a następnie mieszamy z cukrem trzcinowym, przyprawą do wina i cynamonem.
  7. Jabłka przełożyć do tortownicy na lekko podpieczone ciasto.
  8. Na wierzch rozkruszyć pozostałą część ciasta.
  9. Ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 55 minut.
  10. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: