Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

Oceń ten przepis!

4/5 4 40 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Porcje 5

4/5 4 40 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kości oczyścić, zalać 1,5 litra wody, zagotować, zebrać szumowiny.
  2. Pietruszkę, marchewkę i seler obrać. Seler dowolnie pokroić, marchewki i pietruszkę przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki. Seler, marchewki, pietruszkę i pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na oleju, dodać do wywaru.
  3. Kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać do zupy. Gotować ok. 15 minut.
  4. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zioła, sól i pieprz. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Z mąki i oleju zrobić jasną zasmażkę. Wlać do niej 2 szklanki zimnej wody, dokładnie rozmieszać i zagotować. Zagęścić tym zupę.
  6. Doprawić do smaku Ziarenkami Smaku.

Opis przepisu:

Każdy choć raz w życiu jadł zupę ziemniaczaną z kiełbasą. Jest to jedno z tradycyjnych dań lubianych przez Polaków. Dzieje się tak dzięki niskiemu poziomowi trudności w przyrządzaniu i prostym składnikom. Trafia nie tylko na domowe stoły, ale gości też w kartach menu w restauracjach. Sekretem smaku tej zupy jest nie tylko kiełbasa, ale aromatyczne zioła: majeranek i tymianek. Dla ich podkreślenia warto zastosować Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY.

Na przygotowanie zupy ziemniaczanej z majerankiem i kiełbasą wystarczy godzina. Oczyszczone kości schabowe zalej 1,5 litra wody, zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie pietruszkę, seler i marchew obierz i pokój w plastry lub w kostkę. Wrzuć do garnka. Posiekaną drobno cebulkę zeszklij na oleju i dodaj do wywaru.

Kiełbasę podwawelską pokrój w kostkę, zarumień na oleju i także dodaj do zupy. Gotuj przez około kwadrans. W dalszej kolejności obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Wraz z tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem dodaj do wywaru. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną.

Na koniec zagęść zupę jasną zasmażką. Do mąki pszennej i oleju wlej 2 szklanki zimnej wody, rozmieszaj dokładnie i zagotuj. Następnie powoli wlej zasmażkę do zupy. Jeśli czujesz, że smak mógłby być bardziej intensywny, dopraw zupę ZIARENKAMI SMAKU.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?