Placuszki z cukinią bez mąki

5/5 5 3 5 1
5/5 5 3 5 1
  • Przygotowanie: 15 min.

  • Oczekiwanie: 10 min.

  • Porcje: 2

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce (duże oczka) wraz ze skórą. Odcisnąć nadmiar wody.
  2. Jajka ubić trzepaczką, dodać ziarenka smaku, odsączoną cukinię. Wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką masę jajeczno-cukiniową, smażyć niewielkie placuszki z dwóch stron, odsączać je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Wyłożyć na talerz, posypać kielkami rzodkiewiek i jeść, bo zaraz znikną w ustach reszty domowników.

Opis przepisu:

Placuszki są lekkie i szybkie do zrobienia. Do ich stworzenia wystarczą 4 składniki: cukinia, jajka, Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i olej do smażenia placków. Danie jest tak pyszne, że placuszki znikają w kilka minut! Placuszki z cukinią bez mąki podaję z ulubionym sosem, jednak równie dobrze smakują samodzielnie. Niezmiennie jednak posypuję je wyrazistymi kiełkami rzodkiewki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?