Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską

Oceń ten przepis!

4/5 4 117 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 25

4/5 4 117 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze, smarujemy je na całej powierzchni ketchupem.
  2. Następnie na cała powierzchnię ścieramy żółty ser gouda, układamy szynkę.
  3. Ciasto francuskie zawijamy jak roladę dość mocno dociskając.
  4. Roladkę kroimy na krążki około 1,5 cm. Przekładamy ślimaki na płasko
  5. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. pieczemy około 15-17 minut. Ślimaki mają być zarumienione.
  6. Podajemy zarówno na cipeło jak i na zimno

Opis przepisu:

Szukasz pomysłu na szybkie przekąski na przyjęcie albo wieczór filmowy? Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską na pewno przypadną Tobie i Twoim gościom do gustu. Są idealne na przyjęcia dla znajomych i rodziny, a ich przygotowanie jest bajecznie łatwe. Poza tym nie wymaga zbyt wielu składników, dlatego nawet jeśli nie masz za dużo czasu i czujesz, że brakuje Ci zdolności kulinarnych, poradzisz sobie z wykonaniem tych ślimaczków.

Przygotuj ciasto francuskie, ketchup, ser gouda i szynkę chłopską. Jeśli wolisz inną szynkę, możesz ją zastąpić. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego na papierze i posmaruj całą jego powierzchnię ketchupem. Ser gouda zetrzyj na tarce, a następnie rozsyp na całym arkuszu ciasta. Na wierzchu połóż cienkie plastry szynki.

Ciasto francuskie zwiń jak roladę. Pamiętaj, by dociskać ją jak najszczelniej. Następnie pokrój ją w krążki o szerokości około 1,5 cm. Tak powstałe ślimaki układaj na płasko na blaszce do pieczenia. Z jednego ciasta powinno wyjść około 25 porcji. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i wstaw blaszkę. Piecz przez około 15-17 minut, aż ślimaczki się zarumienią.

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Łączą w sobie smak tostów i niebanalną formę!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?