Babka śmietanowa z majonezem

Oceń ten przepis!

4/5 4 86 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 42 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 12

4/5 4 86 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąki z proszkiem do pieczenia i budyniem przesiej do miski. Żółtka oddziel od białek.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach przez 1-2 minuty. Połącz z żółtkami.
  3. Masę jajeczną połącz z mąkami, mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Następnie dodaj majonez i mieszaj delikatnie łyżką.
  4. Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  5. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.
  6. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty w formie, następnie odwróć formę do góry dnem i pozostaw do odparowania.
  7. Zimną babkę posyp cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Majonez w deserze? Nie kojarzy się specjalnie słodko, prawda? Nic bardziej mylnego! To nietypowe połączenie pozwala stworzyć wyjątkową babkę śmietanową o puszystym i wilgotnym wnętrzu. Ten prosty przepis możesz wypróbować w okresie świąt Wielkiej Nocy, ale równie dobrze sprawdzi się jako deser na zwykły dzień, czy leniwą niedzielę w gronie rodziny. Tak czy inaczej – zakochasz się w tej recepturze!

Przygotowanie tej babki zajmie Ci około 40 minut, drugie tyle musisz przeznaczyć na jej pieczenie. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski razem z budyniem o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY. Białka jajek ubij na sztywną pianę z cukrem, a następnie połącz z żółtkami. Tak uzyskaną masę jajeczną wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką z suchymi składnikami. Na koniec dodaj Majonez dekoracyjny WINIARY i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ją do posmarowanej masłem foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika warto zostawić ją na kilka minut, a następnie odwrócić formę do góry dnem i zostawić do odparowania. Wtedy ciasto bez problemu odejdzie od foremki i ukaże się Twoim kształtna babka.

Po ostygnięciu możesz udekorować ją cukrem pudrem albo dowolną polewą. Świetnie skomponuje się z lukrem, ale też z polewą czekoladową. Nie tylko Wielkanoc jest dobrą okazją, by wypróbować przepis na babkę z majonezem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?