Babka cytrynowa z majonezem

Oceń ten przepis!

4/5 4 64 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 32 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 12

4/5 4 64 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Lukier

Przygotowanie:

  1. Obie mąki z Proszkiem do pieczenia WINIARY przesiej do miski. Żółtka oddziel od białek.
  2. Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem i otrzyj skórkę.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach przez 1-2 minuty. Dodaj żółtka i skórkę z cytryny, zmiksuj.
  4. Połącz masę jajeczną z mąkami, mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Następnie dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, sok z połowy cytryny i wymieszaj delikatnie łyżką.
  5. Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  6. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty w formie, następnie odwróć formę do góry dnem i pozostaw do odparowania.
  8. Przygotuj lukier: sok z połowy cytryny, cukier puder i wrzącą wodę utrzyj. Tak przygotowanym lukrem posmaruj gorącą babkę.

Opis przepisu:

Święta wielkanocne to wspaniały czas, który możesz przeznaczyć dla rodziny. Zaproś swoich bliskich do wspólnego pichcenia w kuchni i przygotujcie wyjątkowe ciasto, takie jak np. babka cytrynowa z majonezem!

Przepis jest niecodzienny, więc może zaskakiwać, ale jak się okazuje, dodanie odrobiny majonezu do babki cytrynowej sprawia, że staje się ona znacznie bardziej puszysta i delikatna. Choć słodkości to raczej ostania rzecz, z jakimi kojarzy się zastosowanie majonezu, nie bój się eksperymentów i śmiało poszerzaj kulinarne horyzonty. Efekt końcowy będzie dla Ciebie miłą i pyszną niespodzianką!

Przygotuj babkę cytrynową wedle tradycyjnego przepisu, dodając do ciasta przed pieczeniem kilka łyżek majonezu. Dokładnie połącz wszystkie składniki, wylej ciasto na formę i upiecz w piekarniku. Gotową, ostudzoną babkę możesz dowolnie udekorować, na przykład polewą lub lukrem i dodatkami. Możliwości jest bardzo wiele i tak naprawdę nic Cię nie ogranicza.

Babka cytrynowa z majonezem to doskonała propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Jest to szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, które dobrze sprawdzi się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego lub gdy np. goście zapowiedzą się z niewielkim wyprzedzeniem i nie znajdziesz już czasu na to, by wybrać się na większe zakupy. Do babki cytrynowej potrzebujesz zaledwie kilku składników, które zazwyczaj dostępne są w domu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?