1

2

Przepisy

Babka cytrynowa z majonezem

4/5 4 40 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 50 minut

porcje: 12 porcji

277 calories kalorie: 277 kcal / porcja

Babka cytrynowa z majonezem to przepis na wypiek, który urozmaici Twoje wielkanocne potrawy. Ciasto jest puszyste i pachnące, jego aromat będzie się unosił w Twoim domu jeszcze długo po jego upieczeniu! Twoja rodzina z pewnością pokocha ten rodzaj babki, a Twoje dzieci chętnie Ci pomogą w robieniu lukru i dekorowaniu ciasta. Życzymy smacznego! ;)

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Lukier

Przygotowanie:

  1. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, żółtka oddziel od białek.
  2. Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem i otrzyj skórkę.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach przez 1-2 minuty. Dodaj żółtka i skórkę z cytryny, zmiksuj.
  4. ą połąMasę jajeczncz z mąkami, mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Następnie dodaj majonez, sok z połowy cytryny i wymieszaj delikatnie łyżką.
  5. Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  6. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty w formie, następnie odwróć formę do góry dnem i pozostaw do odparowania.
  8. Przygotuj lukier: sok z połowy cytryny, cukier puder i wrzącą wodę utrzyj. Tak przygotowanym lukrem posmaruj gorącą babkę.

1 wskazówka do przepisu

  • Burtek
    Zrobiłam dwie - jedną z polewą cytrynową,a drugą z czekoladową.Obie pyszne!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: