Babka cytrynowa z majonezem

4/5 4 50 5 1
4/5 4 50 5 1
  • Przygotowanie: 32 min.

  • Oczekiwanie: 45 min.

  • Porcje: 12

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Lukier

Przygotowanie:

  1. Obie mąki z Proszkiem do pieczenia WINIARY przesiej do miski. Żółtka oddziel od białek.
  2. Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem i otrzyj skórkę.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach przez 1-2 minuty. Dodaj żółtka i skórkę z cytryny, zmiksuj.
  4. Połącz masę jajeczną z mąkami, mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Następnie dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, sok z połowy cytryny i wymieszaj delikatnie łyżką.
  5. Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  6. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty w formie, następnie odwróć formę do góry dnem i pozostaw do odparowania.
  8. Przygotuj lukier: sok z połowy cytryny, cukier puder i wrzącą wodę utrzyj. Tak przygotowanym lukrem posmaruj gorącą babkę.

Opis przepisu:

Babka cytrynowa z majonezem to przepis na wypiek, który urozmaici Twoje wielkanocne potrawy. Ciasto jest puszyste i pachnące, jego aromat będzie się unosił w Twoim domu jeszcze długo po jego upieczeniu! Twoja rodzina z pewnością pokocha ten rodzaj babki, a Twoje dzieci chętnie Ci pomogą w robieniu lukru i dekorowaniu ciasta. Życzymy smacznego! ;)

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?