Pieczeń rzymska z jajkiem

Oceń ten przepis!

4/5 4 16 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 52 min.

  • Porcje 6

4/5 4 16 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, zmielić. Jeśli będzie mocno namoczona, to nie trzeba mielić, wystarczy rozdrobnić w palcach i dokładnie zmieszać z mięsem.
  2. Do miski włożyć mięso, dodać bułkę,startą na tarce cebulę, 1 jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego.Wymieszać wszystkie składniki.
  3. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
  4. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Obciąć końcówki.
  5. Masę mięsną wyłożyć na deskę wyłożoną folią, nałożyć drugą folię i delikatnie rozwłlkować między foliami.Uformować prostokąt.
  6. Z jednego brzegu pozostawiając parę centymetrów wolnego miejsca ułożyć jajka w rządku.
  7. Powoli pomagając sobie od dołu folią zwijać mięso w roladę, jednocześnie odciągając folię.
  8. Dokładnie zlepić końcówki rolady.
  9. Gotową roladę mięsną obtoczyć w tartej bułce.
  10. Włożyć do formy natłuszczonej lekko olejem, tak aby zlepienie masy mięsnej znalazło się na dnie formy.
  11. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. i zapiekać ok.45 min.Od czasu do czasu można wierzch pieczeni polać wytopionym tłuszczem.
  12. Po wyjęciu z pieca pokroić w plastry.

Opis przepisu:

Pieczeń rzymska z jajkiem to doskonałe danie świąteczne, idealne na wielkanocny obiad. Może być podane z ziemniakami i czerwonymi buraczkami, dodatkowo można też podać sos grzybowy lub pieczarkowy. Wypróbuj koniecznie przepis na smakowitą, łatwą a do tego soczystą pieczeń rzymską z jajkiem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?