Smażona karkówka sztuka mięsa

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Porcje 6

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

posypka do mięsa

sztuka mięsa

Przygotowanie:

  1. W miseczkce przygotowujemy posypkę z wymienionych przypraw oprócz majeranku.
  2. Sztukę mięsa pluczemy i osuszamy.Obsypujemy przyprawam (na końcu dodajemy majeranek).
  3. Karkówkę smażymy (np. na margarynie). Gdy się rozpuści, układamy mięso.
  4. Podczas, gdy mięso się smaży możemy pokroić cebulkę (opcjonalnie).
  5. Podsmażyć karkówkę dobrze z każdej strony. Dodać cebulę.
  6. Dolać ciepłej wody i dusić pod przykryciem od czasu do czasu sprawdzając.
  7. Po usmazeniu wyjmujemy z garnka. W garnku zostanie nam tluszczyk, więc można z niego zrobic sosik.
  8. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, według uznania.

Opis przepisu:

Smażona karkówka to na pewno świetny pomysł na główne danie obiadowe. Karkówkę wystarczy natrzeć przyprawami i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięsko już się pięknie zrumieni, można dodać cebulkę i ciepłą wodę. W ten sposób dusić aż do miękkości a w międzyczasie przygotować ulubione dodatki. Gdy cały dom przeniknie smakowitym aromatem smażonej karkówki to już czas, aby serwować pożywne danie na porcje.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?