Pierogi z truskawkami

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 5 min.

  • Porcje 6

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę. Dolewamy trochę mleka. Dodajemy jajka, pozostałe mleko. Ciasto należy wyrobić.
  2. Z ciasta formujemy kulki, a z kulek formujemy okrągłe placuszki.
  3. Do miseczki wspujemy mrożone truskawki.
  4. Na placuszkach układamy truskawki i formujemy pierogi.
  5. Pierogi układamu na posypanej mąką desce. W międzyczasie wstawiamy wodę na gaz.
  6. Pierogi wrzucamy delikatnie do wrzątku, mieszamy i gotujemy. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 1 minuty.
  7. Gotowe pierogi wybieramy na talerz łyżką cedzakową- odsączamy.
  8. Gotowe pierogi degustujemy według propozycji podania ze śmietaną i cukrem.

Opis przepisu:

Pyszne, domowe pierogi z truskawkami to potrawa, którą warto robić wtedy, gdy jest pełnia sezonu na truskawki! Dla zagorzałych wielbicieli pierogów z truskawkami jest koło ratunkowe w postaci truskawek mrożonych! Zrobienie ciasta na pierogi wbrew pozorom nie jest trudne i zajmuje tylko parę chwil. Można je podawać ze śmietaną i z cukrem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?