Cukinia w occie

Oceń ten przepis!

5/5 5 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 4

5/5 5 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Czosnek obrać i pokroić na grubsze plasterki. Cukinie umyć i pokroić w półplasterki, a następnie przełożyć do garnka z gotującą się wodą. Gotować przez 3 minuty, odcedzić.
  2. W osobnym garnku zagotować 2 litry wody wraz z octem i cukrem. Następnie dodać sól, cukier, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe. Wszystko razem gotować przez około 4 minuty.
  3. 4 półlitrowe słoiki wyparzyć i osuszyć. Ułożyć w nich cukinię i zalać gorącą zalewą.
  4. Słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia.

Opis przepisu:

Cukinia w occie może być dobrą przegryzką, albo dodatkiem do dania głównego. Przygotowanie jej nie jest trudne, a każda chwila spędzona w kuchni jest tego warta. Do zalewy dodajmy czosnek, liście laurowe, gorczycę i ziele angielskie. Dzięki temu cukinia przesiąknie najróżniejszymi smakami i zapachami. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?