Risotto z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 5

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, opłukujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Doprawiamy odrobiną soli.
  2. Karczochy obieramy z zewnętrznych zdrewniałych listków. Przecinamy na pół, odcinamy także stwardniałe fragmenty pozostałych listków, usuwamy łodygę. Miękkie fragmenty karczocha kroimy w drobną kostkę.
  3. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  4. W garnuszku lub dużej patelni podgrzewamy dużą łyżkę masła i olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez około pół minuty. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy. Po 2 minutach, gdy ryż zrobi się szklisty, wlewamy białe wino. Gdy wino odparuje, dodajemy karczochy oraz po około 100 ml wywaru. Kolejną porcję wywaru wlewamy dopiero wtedy, gdy poprzedni zostanie wchłonięty przez ryż. Gdy dodamy mniej więcej 3/4 wywaru, dorzucamy podsmażonego kurczaka, suszone pomidory oraz listki tymianku. Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, sprawdzamy czy jest on już odpowiednio ugotowany. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Dodajemy parmezan i około 2-3 łyżek masła. Dokładnie mieszamy do chwili połączenia się składników.
  5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem risotto możemy dodatkowo posypać odrobiną parmezanu.

Opis przepisu:

Kuchnia włoska ma swoich fanów na całym świecie i to nie bez powodu. Risotto, pochodzące z północnych regionów tego pięknego kraju, jest doskonałym dowodem na słuszność stwierdzenia, że to Włosi są w kuchni najlepsi. Z naszym przepisem będziecie im mogli dorównać. Dodatek karczochów i Bulionu warzywnego WINIARY sprawi, że poczujecie włoską atmosferę we własnym domu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?