Pizza Margherita

Oceń ten przepis!

5/5 5 16 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 31 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 4

5/5 5 16 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Drożdże zalej 3 łyżkami ciepłej wody, odstaw do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte drożdże połącz z mąką, solą i olejem, dodaj pozostałą wodę, wyrób, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. Pomidory i ser pokrój w plastry.
  4. Sos boloński rozprowadź w 200 ml zimnej wody, gotuj na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na wysmarowaną masłem tortownicę, lekko podwijając brzegi.
  6. Pizzę posmaruj Sosem bolońskim.
  7. Ułóż pomidory, ser oraz liście bazylii. Całość posyp oregano.
  8. Piecz 25 minut w temperaturze 220 st.C.
  9. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Opis przepisu:

Pizza Margherita uchodzi za klasykę smaku, który mamy nadzieję przypadnie do gustu także Tobie. Podajemy przepis na łatwą i szybką margheritę, którą możesz przygotować na obiad dla całej rodziny. To propozycja, która na wierzchu prezentuje składniki w trzech narodowych barwach włoskich – zieloną bazylię, czerwony Sos boloński WINIARY i biały ser mozzarella.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?