Kruche ciastka posypane cukrem

Oceń ten przepis!

4/5 4 156 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 1

4/5 4 156 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy cukier puder oraz wanilinowy.
  2. Dodajemy posiekaną margarynę oraz żółtka i ewnetualnie łyżkę śmietany.
  3. Ciasto należy zagnieść i schłodzić ok. godzinę w lodówce.
  4. Następnie ciasto należy rozwałkować i wykrawać szklanką ciastka.
  5. Ciastka należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem.
  6. Ciastka na wierzchu należy posypać grubym cukrem.
  7. Ciastka pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180°C-190°C) około 10-15 minut. Na złoty kolor.

Opis przepisu:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z wypiekami albo masz ochotę na kulinarną podróż sentymentalną do smaków dzieciństwa, przepis na kruche ciastka posypane cukrem będzie idealny. To ciasteczka jak u babci – z dodatkiem śmietany, margaryny i cukru wanilinowego WINIARY, a do tego – grubo posypane cukrem. Jak zrobić kruche ciastka z cukrem/? Podpowiadamy!

Przepis na kruche ciasto nie jest skomplikowany, ale należy trzymać się go ściśle. Zaczynamy od przesiania przez sito 1,5 szklanki mąki tortowej. Dosypujemy do niej pół szklanki cukru pudru oraz jedno opakowanie cukru wanilinowego WINIARY. Następnie dodajemy posiekaną margarynę (150 gramów) oraz 3 żółtka (odkładamy na później jedno białko). Możesz w tym momencie dodać łyżkę śmietany, nie jest to jednak konieczne.

Tak przygotowane ciasto kruche należy zagnieść i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego ciastka. Możemy to zrobić za pomocą specjalnych foremek, ale nada się także zwykła szklanka. Wykrojone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy białkiem, a następnie posypujemy grubym cukrem.

Kruche ciastka posypane cukrem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 10-15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wtedy wyciągamy je i studzimy przed podaniem. Kruche ciastka są bardzo delikatne, dlatego należy zwrócić uwagę na odpowiednią grubość ciasta.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?