Zupa chińska ostro-słodka

Oceń ten przepis!

4/5 4 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do garnka wkładamy podudzia i gotujemy czysty wywar z odrobiną soli do smaku.
  2. Grzybki przekładamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na minimum 20 minut, następnie odcedzamy i kroimy w paseczki.
  3. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki około 2-3 cm.
  4. Papryczki chilli oczyszczamy z nasion, czosnek obieramy - przekładamy papryczki i czosnek do blendera i rozdrabniamy na drobniutko.
  5. Kiedy wywar mamy gotowy mięso wyciągamy, obieramy od kości, kroimy w paseczki.
  6. Do wywaru wkładamy pokrojone grzybki oraz marchewkę i gotujemy przez 15 minut.
  7. Następnie dodajemy kiełki, oraz kurczaka - gotujemy 10 minut.
  8. Do garnuszka przelewamy 3 łyżki wody, dodajemy sos sojowy, ocet winny i ryżowy, maggi, dodajemy imbir curry paprykę ostrą, około 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru oraz skrobie ziemniaczaną i dokładnie mieszamy
  9. Powstałą zaprawą zalewamy gotującą zupę i mieszamy by nie powstały grudki. Na koniec dodajemy koncentrat i jarzynkę do smaku.
  10. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy. Zupę podajemy na ciepło.

Opis przepisu:

Zupa chińska ostro-słodka to mieszanka najlepszych orientalnych składników. Mięso, grzybki Mun, marynowane kiełki fasoli, papryczka chilli, sos sojowy, imbir, curry – to dzięki tym składnikom zupa chińska ostro-słodka ma tak bogaty smak. Dodatkowego aromatu dodaje jej Przyprawa w płynie MAGGI. Spróbuj zupy o niebanalnym smaku i intensywnym aromacie!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?