Sok z agrestu

5/5 5 13 5 1
5/5 5 13 5 1
  • Przygotowanie: 10 min.

  • Oczekiwanie: 2 dni 5 min.

  • Porcje: 3

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Agrest dokładnie myjemy i przekrawamy na połówki.
  2. Przekładamy do miski i zasypujemy cukrem. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum dwie doby. Od czasu do czasu można przemieszać, żeby cukier całkiem się rozpuścił.
  3. Sok odcedzamy i przelewamy do słoiczków lub butelki. Pasteryzujemy 5 minut.

Opis przepisu:

Sezon na agrest zaczyna się w czerwcu i aby w pełni go wykorzystać polecamy wyczarować w domowym zaciszu aromatyczny sok z agrestu. Pamiętaj o dokładnej pasteryzacji soku, dzięki czemu będziesz go serwować nawet w najchłodniejsze wieczory. Świetnie się sprawdzi również jako baza do kremów do różnego rodzaju ciast, np. biszkoptu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?