Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 6

4/5 4 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka na rozpuszczone masło, dusimy na wolnym ogniu do chwili aż pieczarki puszczą sok. Doprawiamy szczyptą soli.
  2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę.Cebulę podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Dorzucamy czosnek.
  3. Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na drobnych oczkach.Dodajemy partiami do podsmażonej cebuli, smażymy do chwili aż zmieni ono kolor na jasnobrązowy.
  4. Podlewamy białym winem i smażymy na wolnym ogniu mniej więcej 1,5 minuty.
  5. Sos Winiary mieszamy dokładnie w 200 ml wody. Wlewamy do mięsa.
  6. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Wrzucamy odsączone na sicie pieczarki i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Opis przepisu:

Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami to świetna baza, z której wyczarujesz spaghetti, a po dodaniu kilku przypraw i ziół – danie azjatyckie z ryżem. Sos pomidorowy WINIARY sprawia, że danie nabiera ciekawej konsystencji i idealnie komponuje się z różnymi rodzajami makaronów.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?