Ciasto drożdżowe z budyniem i posypką

Oceń ten przepis!

4/5 4 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 12

4/5 4 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Posypka

Budyń

Przygotowanie:

  1. Do podgrzanego mleka dodać drożdże, cukier, sól i wymieszać. Następnie roztrzepać jajko i dodać do mleka razem z olejem, na końcu mąkę i wyrobić ciasto i zostawić aż wyrośnie.
  2. W tym czasie ugotować budynie.
  3. Jak ciasto wyrośnie rozłożyć na wysmarowaną blachę. Na ciasto dać zimny budyń.
  4. POSYPKA: margarynę rozpuścić i dodać tyle mąki ile zabierze margaryna, aby powstała jedna całość i dało się kruszyć.
  5. Ostudzić i rozkruszyć na budyń. Piec ok. 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Opis przepisu:

Klasyczne ciasto drożdżowe z delikatnym nadzieniem budyniowym i posypką. To nowa wersja tradycyjnej drożdżówki, która wprowadzi wszystkich w wybitny nastrój i idealny humor. Do tego pysznie smakuje! Mniam!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?