1

2

Przepisy

Tarta z jabłkami i budyniem

4/5 4 13 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 50 minut

porcje: 12 porcji

Pyszna i apetyczna tarta.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao, dodać żółtka i margarynę, zagnieść ciasto.
  2. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasta wyłożyć na blaszce do pieczenia.
  3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wyłożyć na ciasto i posypać cukrem pudrem.
  4. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając jednak ilość mleka do 1,5 szklanki. Ciepły budyń wylać na jabłka.
  5. Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać wierzch ciasta.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

1 wskazówka do przepisu

  • angelika
    Tatra pyszna, ale robiąc budyń lepiej nie zmniejszać mleka do 1,5 szklanki, bo wtedy wyjdzie za gęsty i nie da się rozsmarować. Dałam 2 budynie i jest ok.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: