Jabłecznik

Oceń ten przepis!

4/5 4 90 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 12

4/5 4 90 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Z 3 szklanek mąki, 1 szklanki cukru, margaryny, 4 żółtek, 2 łyżeczek proszku do pieczenia wyrobić ciasto i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę pozostawiając odrobinę ciasta wielkości pączka.
  2. Na ciasto wyłożyć jabłka i posypać cukrem waniliowym.
  3. Następnie z 4 białek, 1/2 szklanki cukru i jednego opakowania kisielu ubić pianę i wyłożyć na jabłka.
  4. Z pozostawionego ciasta formować małe kulki i dowolnie układać na pianie.
  5. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Opis przepisu:

Jabłecznik to taki rodzaj ciasta, któremu trudno się oprzeć nawet osobom nieszczególnie przepadającym za słodyczami. Nic dziwnego. Jest to prosty, ale smaczny wypiek, którego składniki bazują na tym, czego akurat w Polsce nie brakuje – czyli na soczystych jabłkach. Tych często mamy pod dostatkiem z własnego ogrodu czy działki. Lato i jesień to idealny czas na szarlotki.

Każdy, kto jadł to ciasto w różnych miejscach wie doskonale o tym, że pewne choćby drobne różnice w przepisie mogą wpłynąć na smak jabłecznika. Nie może w nim zabraknąć oczywiście cynamonu, który uwydatni smak jabłek. W wielu przypadkach wyczuwalna jest nuta wanilii. Taki efekt pomoże Ci uzyskać Cukier waniliowy WINIARY.

Przygotowanie tej receptury nie zajmie więcej niż pół godziny, co czyni z ciasta idealną propozycję dla zabieganych. Ciasto wyrób z 3 szklanek mąki, 1 szklanki cukru, margaryny, 2 łyżeczek proszku do pieczenia i 4 żółtek. Następnie jego większą część ułóż na blaszce, zostawiając jedynie niewielką porcję. Na ciasto w blaszce nałóż jabłka i posyp je cukrem waniliowym. Białka i cukier wymieszaj z kisielem i ubij na pianę, która przykryje warstwę jabłek. Na wierzch ułóż niewielkie placki ciasta. Całość piecz 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu jabłecznik możesz udekorować cukrem pudrem albo lukrem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Emilka
    Bardzo fajne przepisy i można dużo zrobić
  • Mkmarti
    Wyszło juhuuu ?? tylko trzeba pilnować piekarnika i obserwować ?? bo w moim przypadku musiałam zredukować temp do 140 i skrócić czas wypieku o 12 min. Dodałam też na jabłka cynamonu. Te małe kulki na wierzchu wyszły bajecznie ???? Przepis polecam?? ??
  • Niki
    Zmieniłam co nieco przepis
  • Wiola
    Dobry pomysl, zeby zrobic jablecznik jak plesniaka.. ale ja nie daje proszku do pieczenie z przyzwyczajenia po alergiku w domu... 2-3 tyzki smalcu lub smietany, zamiast kulek wyskubuje nierowne kawalki, najlepiej 3 warstwe polaczyc z 2-3 lyzkami kakao.. i bedzie fajne ciasto... oczywista takze mniej cukru.. 2/3 szklanki wystarczy
  • Monika
    Ja tez zmniejszylam ilosc cukru dalam niecałą szklankę do ciasta bo przez jablka i tak ciasto bedzie slodkie dodalam jabluszka prazone i gruszki ze spiżarni ciasto sie piecze jestem ciekawa
  • Mari
    Zmodyfimowalam nieco przepis...jablka starte,przesmazone.Dodalam rowniez do nich cynamonu i rodzynki.Zmniejszylam o 1/3 ilosc cukru do ciasta i piany.Zamiast margaryny...tylko maslo!Wyszlo idealnie!Polecam!

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?