Karczek zapiekany z pieczarkami i serem

5/5 5 3 5 1
5/5 5 3 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 30 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone mięso pokroić w plastry, wysmarować oliwą, z obu stron oprószyć przyprawą uniwersalną, czosnkiem granulowanym i czarnym pieprzem mielonym. Następnie wysmarować ketchupem.
  2. Odstawić na godzinę do lodówki, aby mięso przeszło smakami.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć obok siebie plastry mięsa. Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozłożyć równomiernie na mięsie. Oprószyć przyprawą uniwersalną, czosnkiem granulowanym oraz pieprzem ziołowym.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do miękkości (około godzinę).
  5. Kiedy mięso będzie miękkie rozłożyć na nim plastry sera i piec aż się rozpuści.
  6. Podawać z frytkami i surówką.

Opis przepisu:

Karczek zapiekany z pieczarkami i serem to wyjątkowa i bardzo pożywna uczta dla podniebienia. Bardzo syty obiad wbrew pozorom nie jest trudny do wykonania, a gdy podasz go z frytkami i ulubioną surówką np. z kapusty kiszonej i marchewki wtedy będziesz mieć pewność, że wszyscy domownicy będą zachwyceni tą smakowitą kompozycją. Wypróbuj koniecznie przepis na karczek zapiekany z pieczarkami i serem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?