Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

biała kapusta gotowana na słodko

Oceń ten przepis!

4/5 4 36 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 22 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 6

4/5 4 36 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby lekko przykrywała kapustę.
  2. Kapustę gotujemy ok 30 minut, odcedzamy.
  3. Na rozgrzanej margarynie smażymy cebulkę. Mieszamy z ugotowaną kapustą.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym.
  5. Kapustę można nakładać na półmiski i podawać jako dodatek do dań głównych.

Opis przepisu:

Biała kapusta gotowana na słodko to idealny dodatek do obiadów i wszelkich dań na ciepło. Doskonale będzie się komponować na przykład z pyzami, ziemniakami lub duszonym mięsem. Biała kapusta ma wiele witamin, jest bardzo zdrowa, a przy tym smaczna. Podanie jej na słodko sprawi, że chętnie będą się nią zajadać także maluchy. Dorośli również docenią jej walory smakowe, ponieważ słodycz kapusty może idealnie dopełniać dania podawane na słono lub ostro. Sprawdź nasz przepis na białą kapustę gotowaną na słodko i przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje w tej wersji!

Jak zrobić białą kapustę gotowaną na słodko ? Jedną główkę białej kapusty poszatkuj i wrzuć do garnka. Zalej taką ilością wody, żeby nie tylko cała kapusta była w niej zanurzona, ale poziom wody był o kilka centymetrów wyższy. Postaw garnek na ogień i gotuj powoli mniej więcej przez pół godziny, aż kapusta zrobi się miękka. Po tym czasie odcedź dokładnie.

Obierz i pokrój w drobną kostkę jedną cebulę. Przesmaż ją na patelni z dodatkiem margaryny (lub innego wybranego tłuszczu), a kiedy się zeszkli – dodaj do ugotowanej kapusty i dokładnie wymieszaj.

Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym spożywczym WINIARY. Warto dodawać poszczególne przyprawy w niewielkich ilościach i często kosztować, by uzyskać pożądany bilans smaków. Jeśli okaże się, że potrawa jest za mało słona lub za mało słodka – zawsze można dołożyć brakującego składnika. Biała kapusta gotowana na słodko gotowa!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?