Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami

Oceń ten przepis!

4/5 4 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 4

4/5 4 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Pieczona pierś:

Na sos:

Przygotowanie:

  1. Pierś z indyka oprószamy z każdej strony solą, niewielką (!) ilością ostrej papryki, sporą ilością papryki słodkiej oraz odrobiną mielonego czosnku. Kładziemy na dużym kawałku papieru do pieczenia, układamy na wierzchu łyżkę masła i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 60 - 70 minut. Czas pieczenia może wydłużyć się, jeśli pierś będzie duża, warto więc przed podaniem przekroić ją na pół, sprawdzić czy jest upieczona w środku i ewentualnie dopiec jeszcze przez kilka minut.
  2. 15 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy grzyby. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy chwilę na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy pokrojone maślaki, smażymy przez kilka minut. Kiedy grzyby będą gotowe doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Do rondelka wlewamy 300 ml zimnej wody, rozpuszczamy w niej sos grzybowy Winiary. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy przesmażone z cebulą maślaki.
  4. Mięso kroimy w plastry grubości około 1 cm. Podajemy polane sosem grzybowym.

Opis przepisu:

Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami wraz z pysznym sosem z dodatkiem grzybów tworzą doskonałe połączenie, a Sos grzybowy WINIARY dodaje potrawie charakteru. Idealnie smakuje zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem czy dowolną kaszą! Taka potrawę najlepiej przyrządzić w sezonie, gdy maślaki są świeże i nie trzeba korzystać z mrożonki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?