Kurczak z patisonami

Oceń ten przepis!

4/5 4 18 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 2

4/5 4 18 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Patisony obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki pokroić na krążki, a krążki na pół. Posolić i odstawić.
  2. Cebulę kroimy na grubą kostkę, wrzucamy na rozgrzana oliwę i podsmażamy około 3 minuty.
  3. Paprykę kroimy na paski. Po tym czasie posypujemy solą i dodajemy paprykę i pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok 5 minut.
  4. Filety kroimy na długie paski, posypujemy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Wrzucamy na patelnie i dusimy około 10 minut, a następnie smażymy jeszcze 5 minut bez przykrycia.
  5. Po tym czasie wyciągamy mięso z patelni i do cebuli z papryka wrzucamy patisonki. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.
  6. Po tym czasie dokładamy na patelnie wcześniej wyciągnięte paski z kurczaka. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut.

Opis przepisu:

Patisony nieczęsto są używane w naszej kuchni, a przynajmniej nie tak często jak powinny. Te dyniowate warzywa potrafią nadać potrawie wybitnego smaku i kolorytu. Do przygotowanych patisonów i kurczaka dodajemy cebulę, paprykę i przyprawy. Po tym możemy cieszyć się wyśmienitym obiadem, który jest i smaczny i pożywny.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?