Kiełbasa myśliwska z dzika

Oceń ten przepis!

4/5 4 27 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 16 godz.

  • Porcje 10

4/5 4 27 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso z dzika (szynka, łopatka) oraz boczek (najlepiej tłusty) mielimy w maszynce do mięsa.
  2. Owoce jałowca oraz pieprz ucieramy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Całość solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
  3. Jelita faszerujemy mięsem (można użyć maszynki ze specjalną końcówką lub pomagać sobie łyżką i ewentualnie palcem) upychając delikatnie mięso do środka flaka.
  4. Formujemy pęta kiełbasy i wędzimy w dymie jałowcowym ok. 2-3h. Po wędzeniu można delikatnie przetrzeć kiełbasę wilgotną ściereczką jeśli będzie zbyt czarna od dymu.
  5. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, aby kiełbasa wystygła.

Opis przepisu:

Kiełbasa myśliwska z dzika to wielki przysmak, który docenią wszyscy wielbiciele tradycyjnych smaków. Mięsna przekąska w minimalistycznym składzie zamyka w sobie wszystko, co najlepsze w tradycyjnej kuchni. Swojska kiełbasa z dzika może być podawana w formie przystawki, dodawana do kanapek lub tradycyjnego żurku. Sprawdź, jak stworzyć kiełbasę, którą będą zajadać się wszyscy członkowie rodziny.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?