Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 55 min.

  • Porcje 5

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa oczyszczamy.
  2. Wołowinę kroimy w kostkę.
  3. Seler w całości zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu.
  4. Na patelni rozpuszczamy smalec. Na rozgrzany wrzucamy pokrojoną wołowinę. Smażymy do zbrązowienia.
  5. Na pozostały ze smażenia smalec wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze smalcu i smażymy do zarumienienia. Pod koniec smażenia wsypujemy czerwoną paprykę słodką. Usmażoną dodajemy do garnka z selerem i wodą.
  6. Podobnie robimy z czosnkiem w łupinkach. Najpierw prażymy na suchej patelni, a potem wrzucamy do garnka.
  7. Koncentrat pomidorowy mieszam z sokiem pomidorowym.
  8. Przelewam na patelnię i chwilę podsmażam wyparowując wodę.
  9. Chwilę mieszamy i zawartość patelni przerzucamy do garnka. Do garnka wrzucamy też pokrojony na kawałki topinambur.
  10. Marchewkę i pietruszkę również kroimy, ale przed dodaniem do garnka podgrzewamy na patelni. Gdy zacznie się rumienić wtedy dodajemy.
  11. Doprawiam ziołami prowansalskimi i przelewam do garnka. Na koniec wsypuję wypłukaną kaszę jęczmienną.
  12. Doprawiam zielem angielskim, liściem laurowym oraz pieprzem kolorowy ziarnisty. Gotuję w szybkowarze 7 minut lub w normalnym garnku około 20 minut. Smacznego.

Opis przepisu:

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem to sprawdzony sposób, który zapewnia nam sytość, wspaniały smak i odchudzające właściwości topinamburu. Znany również pod nazwą słonecznika bulwiastego - topinambur, zapewnia wiele wrażeń smakowych. Stanowczo będzie wybijał się ponad inne smaki, które znajdziecie w tej zupie.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?