Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 8 godz. 50 min.

  • Porcje 20

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

CIASTO

KRUSZONKA

Przygotowanie:

  1. Do miski rozkruszamy drożdże. Posypujemy cukrem. Dodajemy cukier wanilinowy i aromat. Zalewamy olejem. Na to wlewamy rozbełtane jajka. Na jajka wlewamy mleko. Zasypujemy 2 szklankami maki.
  2. Miskę nakryć ściereczką i włożyć do lodówki na klika godzin – około 7-8 godzin.
  3. Następnego dnia dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe 2 szklanki mąki i szczyptę soli.
  4. Drewnianą łyżką dokładnie wyrobić ciasto, aby składniki dobrze się połączyły. Wyłożyć ciasto na blachę.
  5. Owoce umyć, osuszyć, lekko osłodzić dodając 2 łyżki cukru. Ułożyć na cieście. Posypać kruszonką.
  6. Kruszonka: 1/2 margaryny, cukier, mąkę i cukier wanilinowy połączyć ze sobą. Kruszonka powinna być sypka.
  7. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką w nieco innym wydaniu. Przygotowanie przysmaku według naszego przepisu jest trochę bardziej czasochłonne, ale efekt jest fantastyczny. To, co wyróżnia ten przepis, to fakt, iż wszystkie składniki są zimne, a pieczenie również rozpoczynamy od 0 stopni. Brzmi intrygująco? Sprawdźcie sami!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?