Drożdżowe racuchy z jabłkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 32 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 20

4/5 4 32 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypujemy do miski, wkruszamy drożdże,dodajemy sól i cukier oraz mleko. Mieszamy mikserem na jednolitą masę ( będzie gęsta) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do podwojenia obiętości.
  2. Po wyrośnięciu dodajemy jajko i znowu miksujemy, dodajemy starte na tarce o grubych oczkach jabłka i mieszamy łyżką.
  3. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.
  4. Smażymy małe placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Układamy na papierowych ręcznikach aby ociekły. Posypujemy cukrem pudrem

Opis przepisu:

Racuchy drożdżowe to tradycyjne, smażone na złoty kolor placuszki przyrządzane z mąki, mleka i drożdży lub jaj. Tradycyjnie drożdżowe racuchy smażyć można z dodatkiem jabłek (startych lub pokrojonych w kostkę), a nieco bardziej egzotycznie – w towarzystwie rabarbaru czy śliwek. Gotowe racuchy drożdżowe z jabłkami przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?