Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Wątróbka z dzika smażona z antonówkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 4

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę z dzika kroimy w paski.
  2. Na patelnię z gorącym smalcem (1 łyżka) wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Solimy do smaku i smażymy. Gdy zrobi się miękka dodajemy kawałki antonówek. Mieszamy i patelnię przykrywamy. Dusimy kilka minut, aż jabłka zmiękną. Z grubsza rozduszamy je widelcem.
  3. Zawartość patelni rozgarniamy robiąc miejsce na wątróbkę, którą wrzucamy (w razie potrzeby dodajemy jeszcze smalcu). Wątróbkę przyprawiamy pieprzem ziołowym. Zwiększamy ogień i obsmażamy z dwóch stron (pamiętajmy o jabłku i cebuli i też je od czasu do czasu mieszamy).
  4. Następnie zawartość patelni mieszamy ze sobą. Dosypujemy majeranek i uzupełniamy smaki papryką ostrą i ewentualnie solą. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu kilka minut.
  5. Ja celowałem w wątróbkę soczystą, osoby które lubią bardziej wysuszoną powinny odpowiednio zwiększyć czas duszenia. Podałem z ziemniaczkami. Smacznego.

Opis przepisu:

Aby dziczyzna zachwycała na talerzu, należy odpowiednio ją przygotować. Zobacz, jak smakowita może być wątróbka z dzika smażona z antonówkami. Jest ona niezwykle krucha, a dzięki podaniu jej z polskimi jabłkami, zyskuje ona na słodko-kwaskowatym smaku. Zobacz, jak dusić wątróbkę, by pozostała soczysta i w pełni aromatyczna!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?