Tortilla z pikantną wołowiną

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 5

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wołowinę drobno siekamy w robocie kuchennym.
  2. Z świeżej papryki pepperoni pozbywamy się pestek (w wersji mocno pikantnej pestki zostawiamy) i wspólnie z całą papryczką marynowaną drobno kroimy.
  3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy posiekaną wołowinę i smażymy na dość dużym ogniu często mieszając.
  4. Gdy mięso zbrązowieje ogień zmniejszamy i dodajemy posiekany czosnek wraz z paprykami.
  5. Mieszamy i smażymy kilka minut, aż czosnek zacznie wydziale przyjemny aromat. Wtedy dodajemy gnieciony w dłoni kmin rzymski, sól oraz pieprz ziołowy.
  6. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.
  7. Podlewamy winem i całość mieszamy, aby koncentrat się wymieszał z płynem i mięsem. Smażymy kilkanaście minut odparowując wino.
  8. Pod koniec dodajemy osączoną kukurydzę.
  9. Jeszcze tylko szczypta świeżego tymianku, ostatnie wymieszanie i gotowe.
  10. Placki tortilli wrzucamy na suchą patelnię (najlepiej grillową). Prażymy parę minut.
  11. Na tak przygotowane placki nakładamy na środek sos z wołowiny.
  12. Jeden brzeg zwijamy, a następnie tortillę zwijamy. Smacznego.

Opis przepisu:

Dla miłośników kuchni meksykańskiej mamy dobrą wiadomość – teraz może zagościć i w Waszej kuchni. Fani pikantnych smaków będą zadowoleni – tortilla z pikantną wołowiną na pewno zadowoli ich podniebienia i sprawi, że będą chcieli jeszcze więcej. Marynowana papryczka chilli i żółta papryka pepperoni z powodzeniem wpiszą się w naszą pamięć nie tylko wyrazistością, ale i wyjątkowo dobrym smakiem. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?