1

2

Przepisy

Tarta jagodowa z kremem mascarpone

4/5 4 4 5 1

przygotowanie: 60 minut

porcje: 5 porcji

ze świeżymi jagodami

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodać masło i posiekać te składniki nożem, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, jajka. Ponownie posiekać wszystko razem, a następnie zagnieść szybko końcówkami palców. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na około 30 min. Na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty wylepić ciasto i piec w 180°C do momentu aż ciasto się nabierze złotego koloru (20-30 min.).
  2. Kremówkę ubić na sztywną pianę.
  3. Serek mascarpone utrzeć na gładką masę.
  4. Oba składniki delikatnie wymieszać i dodać jagody ( zostawić 2 garście jagód do wyłożenia na wierzch).
  5. Ponownie delikatnie wymieszać, aby nie zniszczyć jagód.
  6. Upieczoną tarte wysmarować dżemem z czarnej porzeczki.
  7. Na wysmarowane ciasto wyłożyć krem. Na wierzch wyłożyć jagody i tak przygotowaną całość schłodzić w lodówce. Wyjąć bezpośrednio przed spożyciem. Smacznego.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: