Tarta jagodowa z kremem mascarpone

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 5

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodać masło i posiekać te składniki nożem, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, jajka. Ponownie posiekać wszystko razem, a następnie zagnieść szybko końcówkami palców.
  2. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na około 30 min.
  3. Na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty wylepić ciasto i piec w 180°C do momentu, aż ciasto się nabierze złotego koloru (20-30 minut).
  4. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Serek mascarpone utrzeć na gładką masę. Oba składniki delikatnie wymieszać i dodać jagody (zostawić 2 garście jagód do wyłożenia na wierzch).
  5. Ponownie delikatnie wymieszać, aby nie zniszczyć jagód.
  6. Upieczoną tarte wysmarować dżemem z czarnej porzeczki.
  7. Na wysmarowane ciasto wyłożyć krem. Na wierzch wyłożyć jagody i tak przygotowaną całość schłodzić w lodówce. Wyjąć bezpośrednio przed spożyciem. Smacznego.

Opis przepisu:

Tarta jagodowa z kremem mascarpone jest zachwycającym deserem, który za sprawą jagód kojarzy się z ciepłym latem. Słodki smak owoców podkreślony jest puszystym serkiem mascarpone i śmietaną kremową. Całość utrzymana jest na równie puszystym cieście bazującym na Proszku do pieczenia WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?